IZLET OBRTNIKOV PO ZAHODNI BOSNI


BANJA LUKA, JAJCE, REKA UNA, BIHAĆ, ŽELJAVA

od 20. do 22. september 2024

Na tridnevnem potovanju bomo spoznali manj znane zahodne dele Bosne in Hercegovine. Večji del potovanje bomo posvetili Banja Luki z okolico, dolini reke Vrbas, zgodovinskemu Jajcu, čisti  reki Uni, Bihaću in na koncu nekdanjemu letališču Željavi, ki leži na mejnem področju s Hrvaško. Seznanili se bomo z obema deloma države, ki na podlagi daytonskega sporazuma, s katerim se je končala vojna v Bosni in Hercegovini, sestavljata sedanjo politično tvorbo. Zvedeli bomo veliko o polpretekli zgodovini in se seznanili s stvarnim stanjem v Bosni in Hercegovini.

Program potovanja:

  1. dan – petek, 20. september: Radovljica-Kozara-Banja Luka

Odhod avtobusa bo v petek, 20. septembra 2024 ob 3.00 uri iz avtobusne postaje v Radovljici. Sledila bo vožnja po avtocesti mimo Ljubljane in Zagreba ter se po prehodu meje zapeljali na področje obširnega gorskega sistema Kozara, ki sicer ne presega višine 1000 metrov, vendar s svojo raznoliko floro in favno ter razgibano zgodovino navduši vsakega turista in popotnika. Gorovje v večini pokrivajo bukovi gozdovi. Kozara je bila leta 1967 proglašena za narodni park in obsega 40 kvadratnih kilometrov. Na najvišjem vrhu Mrakovica je spominski park z muzejem in spomenikom. Park je v spomin na dogodke v II. svetovni vojni, kjer so bili stalni boji med Nemci, partizani, ustaši in četniki.

Potem se bomo preselili v glavno mesto Republike Srbske Banja Luko, ki je del Bosne in Hercegovine. Mesto se ponaša z dolgoletno zgodovino od Rimljanov, Slovanov in Turkov. Ti so vladali tu več kot 350 let in pustili pomemben zgodovinski pečat. Sledila jim je Avstro-Ogrska monarhija, viharna pa je bila tudi novejša zgodovina. Mesto je danes skoraj etnično čisto, saj v mestu živi 90% Srbov.  Čas bo za obisk znamenite tržnice in mestnih znamenitosti: trdnjava, mošeja Ferhadija, cerkev Sv. Trojice, Banski dvori, Gosposka ulica, itd. Namestitev v hotelu in večerja.

  1. dan – sobota, 21. september: Banja Luka-Jajce-reka Una/Štrbački Buk-Bihać

Po zajtrku se bomo odpeljali po dolini reke Vrbas, ki si utira pot skozi soteske, zato so tu našli svoj prostor raftarji. Postanek bomo imeli v Jajcu, ki je odigral pomembno vlogo v polpretekli zgodovini in ima pestro preteklost. Občudovali bomo Pivski slap, v bližini je bilo II. zasedanje Avnoja, potem bomo vstopili v stari del mesta, ki je obkrožen z obzidjem in se ponaša z nekaj znamenitostmi: mošeja, tempelj boga Mitra, itd.

Po postanku v Jajcu nas bo čakala vožnja po drugi entiteti-Federaciji BiH skozi Mrkonjić Grad, ki obstaja že od rimskih časov, ime pa je dobil po prvem kralju Države SHS, kasneje preimenovane v Jugoslavijo, Petru I., ki je imel vzdevek Petar Mrkonjić in Ključ, ki je  nudil zadnji odpor samostojne bosenske države proti Turkom ter Bosanski Petrovac pod znano goro Grmeč.

Od tam ni več daleč do reke Une, ki predstavlja naravno mejo s Hrvaško. Reka je ena najčistejših v Evropi in predstavlja raj za športe na vode in ljubitelje narave, velik del predstavlja narodni park. Ime naj bi ji dali Rimljani, una pomeni namreč edina, enkratna. Ogledali si bomo Štrbački Buk, najvišji slap. Po ogledu nas čakala še vožnja do zahodno bosenskega mesta Bihać, namestitev v hotelu in večerja.

  1. dan – nedelja, 22. september: Bihać-Željava-Karlovac-Radovljica

Po zajtrku bomo šli v stari del mesta in si ogledali Kapitanov stolp s poučnim muzejem , muzejem I. zasedanja Avnoja in džamijo Fetija, nekdanjo gotsko cerkev. Po ogledih se bo prilegel postanek v eni od številnih kavarn na obrežju reke Une.

Nekaj kilometrov od Bihaća bomo prešli bosensko-hrvaško mejo. Malo za mejo nas bo čakalo presenečenje: nekdanje vojaško letališče Željava, ki ga je bivša jugo vojska z velikimi stroški gradila 20 let. Ogledali si bomo nekdanje objekte, zlasti bodo zanimivi obširni rovi in dvorane, kar 3,6 kilometrov jih je, ki so lahko sprejeli dve eskadrilji lovcev Mig 21. To je bilo pravo mesto pod zemljo. Posebno doživetje pa bo vožnja z avtobusom po petih samostojnih letaliških stezah, ki so sorazmerno dobro ohranjene. Mimo Plitviški jezer in Karlovca se bomo vrnili v Slovenijo s prihodom v Radovljico v večernih urah.

Na izletu potrebujete veljaven osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list).

Cena izleta znaša 220 EUR.

Cena vključuje:

  • prevoz z turističnim avtobusom turistične agencije Rozmanbus,
  • vstopnine po programu,
  • dva polpenziona v dvoposteljni sobi v hotelu turistične kategorije,
  • turistične takse v hotelih,
  • turistično vodenje, organizacija izleta in DDV.

Možna doplačila

  • Enoposteljna soba: 30 EUR / osebo
  • Nezgodno zavarovanje za potovanje si urejate sami.

Vodnik na izletu bo Janez Pretnar. Prijave in informacije na telefonu 051 421 577 Vesna Odar ali na vesna.odar@ozs.si.

 

                                                                                                         Predsednica OOZ Radovljice

        Marija Hudovernik