IZLET SEKCIJE UPOKOJENCEV OOZ RADOVLJICA » BOGENŠPERK, LITIJA IN RUDNIK SITARJEVEC « četrtek, 3. oktobra 2024


Jesenski izlet je tokrat namenjen mejnemu področju Dolenjske in Zasavja. Obiskali bomo Litijo z gradom Bogenšperk, ki je povezan z Janezom Vajkardom Valvasorjem in rudnik Sitarjevec, ki so ga pred kratkim odprli za obiskovalce. V litijski občini je središčna točka Slovenije, ki je tudi vredna ogleda.

Izlet bo v četrtek, 3. oktobra 2024 z odhodom ob 6.45 uri z Bleda (Union), ob 6.55 iz Lesc (železniška postaja) in ob 7.00 uri iz Radovljice (avtobusna postaja).

Po vožnji mimo Ljubljane se bomo po dolenjski avtocesti zapeljali do Ivančne Gorice in naprej do gradu Bogenšperk. Grad je leta 1672 kupil Janez Vajkard Valvasor, ki je tu potem bival 20 let. Na gradu je s sodelavci pripravil gradivo za več knjig, še najbolj poznana je znamenita Slava vojvodine Kranjske. Ogledali si bomo obnovljeni grad, v katerem so na ogled zbirke Tehniškega muzeja Slovenije, poročna dvorana in manjša restavracija.

Po ogledu gradu bomo vožnjo nadaljevali skozi Šmartno pri Litiji, ki je danes samostojna občina, do Litije, ki leži na obeh bregovih Save. Na obrobju mesta je že od antike deloval rudnik svinca, živega srebra, cinka, bakra in barita. Rudnik Sitarjevec je deloval do leta 1966, potem pa je desetletja sameval. Podjetni domačini so ga ponovno oživili in številni obiskovalci se seznanjajo s pestro zgodovina rudnika in topilnice. Rudo so topili na drugi strani Save. Ogledali si bomo izvozni rov, postavljeni pa so tudi zanimivi eksponati, povezanimi z izkoriščanjem rudnika.

Nato bo sledil še obisk Vač in Spodnje Slivne. Vače so poznane po arheoloških najdbah. Ogledali si bomo povečano kopijo znamenite vaške situle. Nedaleč stran je vas Spodnja Slivna , kjer je geometrično središče Slovenije. Po ogledih se bo prileglo kosilo, potem nas bo čakala še vožnja proti domu.

Prijave z vplačilom 45 EUR sprejemamo v pisarni OOZ Radovljica do ponedeljka, 30. septembra 2024 oziroma do zasedbe mest v avtobusu. Izlet bo vodil Janez Pretnar, tel. št.: 031 429 970. V ceno izleta je vključena vožnja, vstopnine in kosilo.

Povabite tudi družinske člane in znance.

Vljudno vabljeni!                                                            Predsednik sekcije upokojencev pri OOZ Radovljica

Biček Jože, tel. št.: 041 735 808